Ana içeriğe geç

Sunucuların Yedeklenmesi ve Geri Yüklenmesi#


Veri kaybını önlemeye yardımcı olmak için, siz ve kullanıcılarınız sunucuları yedekleyebilir ve geri yükleyebilirsiniz.

Bu konuda, aşağıdakileri nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz:

  • Yedekleme özelliğini ayarlayın.
  • Planlı ve manuel yedekler oluşturun.
  • Kullanıcıların depolayabileceği yedekleme sayısını sınırlayın.
  • ThinLVM depolama türü için artan yedeklemeleri etkinleştirin.
  • Yedeklemeleri geri yükleyin.
  • Yedeklemeleri otomatik veya manuel olarak silin.

Not

Bir sunucunun yedeği, yalnızca sunucunun diskinin bir kopyasıdır. Yedekleme, sunucunun yapılandırmasını içermez.

Dikkat

SolusVM 2'deki yedekler, sunucuların ve işlem kaynaklarının yanlışlıkla silinmesine karşı sizi koruyamaz. Bir sunucuyu silmek, tüm sunucu yedeklemelerini otomatik olarak siler. Bir işlem kaynağını silmek, işlem kaynağının sunucularını ve sunucu yedeklemesini otomatik olarak siler.

Tam ve Artan Yedeklemelerin Farkları#

Not

Artan yedeklemeler yalnızca ThinLVM depolama türüne sahip planlar için kullanılabilir.

Bir tam yedekleme, sunucu diskinin tümünün bir kopyasıdır, ancak yapılandırması içermez. Artan bir yedekleme, yalnızca son yedekleme tarihinden bu yana değişen verileri içerir.

Tam yedeklemelere kıyasla, artan yedeklemenin avantajları vardır:

  • Disk alanı tasarrufu sağlarlar.
  • Genellikle oluşturulmaları daha az zaman alır.

    Not

    Örneğin, bir sunucu diski son yedekleme tarihinden bu yana büyük miktarda değişiklik biriktirdiyse, bu her zaman doğru olmayabilir.

Artan yedeklemenin dezavantajları da vardır. Geri yükleme için daha fazla zaman alırlar ve geri yüklemeolanağını kazara kaybetmek daha kolaydır.

Avantajları ve dezavantajlarını tarttıktan sonra artan yedeklemeleri kullanmamaya karar verdiyseniz, burada okumayı durdurabilir ve yedekleme özelliğini ayarlamaya geçebilirsiniz.

Artan yedeklemeleri etkinleştirmeye karar verdiyseniz, nasıl işlediklerini daha derinlemesine inceleyelim. Bubilgi, bir planda artan yedeklemeleri etkinleştirirken faydalı olacaktır.

Yedekleme Zinciri#

Tam yedeklemeler birbirinden bağımsızdır ve ayrı ayrı geri yüklenir.

Artan yedeklemeleri etkinleştirdiğinizde, birbirine bağlı bir yedekleme dizisi elde edersiniz. Buna yedekleme zinciri diyoruz. Her yedekleme zinciri bir tam yedeklemeden başlar ve bir veya daha fazla artan yedekleme içerir. Bir zincirdeki yedekleme sayısı, uzunluğudur. Aşağıdaki resimde, zincir uzunluğu dörttür.

Her artan yedekleme, önceki artan yedeklemeden ve zinciri başlatan tam yedeklemeden etkilenir. Zincirdeki önceki yedeklemeler kaybolursa veya bozulursa, sonraki artan yedeklemeler kullanılarak geri yükleme yapamazsınız. Yedekleme zincirleri, özellikle uzun olanlar, kırılgandır. Yedekleme limitleri belirleyerek onları kısa tutmanızı öneririz.

Geri Yükleme Limiti#

Bir planda yedekleme etkinleştirirken, bir kullanıcının her sunucu için sahip olabileceği yedekleme sınırını ayarlayabilirsiniz. Bu sınır, tüm yedekleme türlerini içerir: manuel, planlı, tam ve artan (varsa).

Yalnızca tam yedekleme sunarsanız, yedekleme limiti, kullanıcının Kullanıcı arayüzünde gördüğü yedekleme sayısı ve yedekleme düğümünde depolanan yedekleme sayısına karşılık gelir.

Artan yedeklemeleri etkinleştirdiğinizde, aşağıdakiler olur:

  • Sınırsız sayıda yedekleme artık kullanılamaz. Bu, sınırsız yedekleme zincirlerini önler, bu da güvenilir değildir.
  • Başka bir ayar görünür: her tam yedekleme için artan yedeklemeler sayısı. Bu sayı, bir yedekleme zinciri uzunluğundan bir eksiktir.
  • Yedekleme limiti, yalnızca tam yedeklemeler için olduğu kadar basit değildir.

Artan yedeklemeler etkinleştirildiğinde, yedekleme limiti farklı şekilde çalışır. Kullanıcı arayüzünde gördüğü yedekleme sayısına hala uyuyor, ancak artık yedekleme düğümünde depolanan gerçek yedekleme sayısına uymuyor. Bu, bir yedekleme zincirini bozmadan tek bir artan yedeklemeyi silmek mümkün olmadığı için olur.

SolusVM 2, yedekleme limiti aşılana kadar yedekleme limitini aşan yedeklemelerini depolar. Ardından, SolusVM 2, tüm yedekleme zincirini bir yedekleme düğümünden siler.

Bütün bunlar arka planda gerçekleşir. Kullanıcılar, kullanıcı arayüzünde tam ve artan yedeklemeler arasında herhangi bir fark görmezler. Ayrıca, yedekleme limitinin ötesinde bir yedekleme düğümünde depolanmış bazı yedeklemeleri olduğunu da bilmezler.

Ancak, siz SolusVM 2 yöneticisi olarak, hem Yönetici hem de Kullanıcı arayüzlerinde bir yedekleme düğümünde depolanan gerçek yedekleme sayısını görürsünüz.

Yedekleme Özelliğini Ayarlama#

Siz ve kullanıcılarınız yedekleme oluşturmaya başlamadan önce aşağıdakileri yapmanız gerekir:

  1. Bir yedekleme düğümü olarak adlandırdığımız bir sunucu ekleyin. Herhangi bir sayıda yedekleme düğümü ekleyebilirsiniz.
  2. Bir planın ayarlarında yedekleme özelliğini etkinleştirin. Yedeklemeler etkinleştirilmiş bir plan altında oluşturulan sunucuları yalnızca siz ve kullanıcılarınız yedekleyebilirsiniz.

Bir yedekleme düğümü aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:

  • Rsync yüklü.
  • Firewall kuralları, yönetim sunucusundan ve işlem kaynaklarından yedekleme düğümünün SSH bağlantı noktasına bağlantılara izin vermelidir.
  • Yedekleme depolamak için yeterli disk alanı. Minimum gerekli disk alanını aşağıdaki formülü kullanarak kabaca tahmin edebilirsiniz:

    Sunucu sayısı × sunucu disk alanı × 8 (sunucu başına izin verilen yedekleme sayısı + 1)

Yedekleme düğümü eklemek için:

    Yedeklemeler > Yedekleme Düğümleri bölümüne gidin ve Yedekleme Düğümü Ekle'ye tıklayın.
  1. Düğümünüze tanınabilir bir ad verin.
  2. Yedeklemek istediğiniz sunucuların bulunduğu bir veya daha fazla işlem kaynağını seçin.
  3. Yedekleme düğümü olarak eklemek istediğiniz sunucunun ana bilgisayar adını veya IP adresini belirtin.
  4. Varsayılan 22 SSH bağlantı noktasını veya özel bir tane (varsa) bırakın.
  5. SSH giriş ve SSH özel anahtarını sağlayın.
  6. Yedekleme dosyalarının depolanacağı yolu belirtin.

    Not

    Birden fazla yol belirtmek için, aynı sunucuyu birkaç kez yedekleme düğümü olarak ekleyin ve her durum için bir yol belirtin.

  7. Kaydet'e tıklayın.

Yedekleme düğümü eklendi.

Şimdi bir planın ayarlarında yedekleme özelliğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Yedekleme özelliğini etkinleştirmek için:

  1. İşlem Kaynakları > Planlar bölümüne gidin ve yeni bir plan ekleyin veya mevcut bir planı düzenleyin.
  2. Yedeklemeler sun seçeneğini seçin ve yedekleme fiyatını belirtin.
  3. Yedekleme limiti ayarlayabilirsiniz: kullanıcıların depolayabileceği maksimum yedekleme dosyası sayısı (tam, artan, zamanlanmış ve manuel yedeklemeler dahil).

    Varsayılan limiti olduğu gibi bırakın, değiştirin veya kullanıcıların yedekleme sayısını sınırlamamak için Sınırsız seçeneğini seçin. Seçiminiz, gelecekteki sunucuların tahmini sayısına, yedekleme düğümlerinin sayısına ve disk alanlarına bağlıdır.

    Not

    Daha sonra, plana göre oluşturulan her sunucu için yedekleme limitini özelleştirebilirsiniz.

  4. Plan ThinLVM depolama türüne sahipse, ilgili onay kutusuna tıklayarak artan yedeklemeleri de etkinleştirebilirsiniz. Artan yedeklemeleri etkinleştirirseniz, her tam yedekleme için sayıyı sınırlamanız gerekir. Varsayılan değeri olan 3'ü tutmanızı öneririz.

    Bu değeri artırmak, yedeklemelerin geri yüklenmesi için gereken süreyi artıracak ve geri yüklemeyi daha az güvenilir hale getirecektir. Artan yedeklemeleri etkinleştirmek istiyorsanız, önce :ref:bir yedekleme zinciri ve yedekleme limiti hakkında okuyun <backup-chain>.

  5. Kaydet'e tıklayın.

Yedeklemeler için gereken her şeyi ayarladınız. Siz ve kullanıcılarınız artık sunucuları yedekleyebilir ve geri yükleyebilirsiniz.

Yedek Oluşturma#

Siz ve kullanıcılarınız hem zamanlanmış hem de manuel yedeklemeler oluşturabilirsiniz. İstediğiniz zaman manuel olarak yedekleyebilir veya yedeklemelerin otomatik ve periyodik olarak oluşturulmasını planlayabilirsiniz.

Not

Yeni tüm sunucular varsayılan olarak yedekleme özelliği kapalıdır. Siz ve kullanıcılarınız her sunucu için bunu ayrı ayrı açarsınız.

Bir sunucuyu yedeklemek için:

  1. Sanal Sunucular bölümüne gidin, yedeklemek istediğiniz sunucunun ana bilgisayar adını tıklayın ve ardından "Yedeklemeler" sekmesine gidin.
  2. "Yedeklemeler"i açın ve ardından Etkinleştir'i tıklayın.
  3. Bir yedekleme oluşturma yöntemini seçin:

    • Bir yedekleme planlamak için, "Programlama ayarları"nı tıklayın ve yedeklemelerin ne sıklıkta ve ne zaman oluşturulacağını seçin. Planın yedekleme limiti ile memnun değilseniz, sunucuyu özelleştirebilirsiniz.

      Limit aşıldığında yedekler otomatik olarak döndürülür. Yedekleme rotasyonu hakkında daha fazla bilgi edinin.

      Programlama ayarlarını tamamladığınızda, Değişiklikleri Kaydet'i tıklayın. Yedeklemeler artık belirtilen saat ve sıklıkta düzenli olarak oluşturulacaktır.

      Not

      Veri kaybını önlemek ve rahat etmek için, yedekleme planlamanızı öneririz.

    • Manuel bir yedekleme oluşturmak için, Yedekleme Oluştur'a tıklayın. Eğer kuyrukta önceki yedekleme görevi yoksa yedekleme hemen başlayacaktır.

Oluşturulan yedekler listede gösterilecektir.

Not

Kullanıcılar yedeklemeleri kullanıcı arayüzünde planlar (Projeler'e gidin, "…sunucular"'a tıklayın, yedeklemelerini planlamak istediğiniz sunucunun adını tıklayın ve ardından "Yedeklemeler" sekmesine gidin). Şu anda, kullanıcılar yalnızca API aracılığıyla manuel yedekleme oluşturabilirler.

Yedekleme Görevlerini İşleme#

Bir sunucu, her seferinde bir yedekleme düğümüne yedeklenir. Birkaç yedekleme kuyruğa alınır ve ilk gelen görevler önce işlenir. Yedekleri yedekleme düğümlerine taşıma işlemi yapılandırmanıza bağlıdır:

  • Eğer bir yedekleme düğümü birden fazla işlem kaynağına bağlıysa, yedekler yedekleme düğümüne tek tek eklenecektir.
  • Eğer birden fazla yedekleme düğümü bir işlem kaynağına bağlıysa, yedeklerin depolanması için tüm düğümlerden yalnızca bir yedekleme düğümü seçilecektir. Şu anda yedekleme yük dengeleme mevcut değildir.

Yedeklemeleri Geri Yükleme#

Yedekleme geri yüklemesi, sunucudaki tüm verileri yedekede depolanan verilerle üzerine yazar.

Uyarı

qcow2 görüntü formatına sahip bir sunucu, bir yedekleme geri yüklendikten sonra anlık görüntülerini kaybeder. Bu, qcow2 için anlık görüntülerin nasıl uygulandığı nedeniyle olur.

Yedeği geri yüklemek için:

  1. Sanal Sunucular'a gidin, yedeklemesini geri yüklemek istediğiniz sunucunun ana bilgisayar adını tıklayın ve ardından "Yedeklemeler" sekmesine gidin.
  2. Yedeklemesini geri yüklemek istediğiniz yedeğin yanındaki simgesini tıklayın ve ardından Geri Yükle'yi tıklayın.

Bir yedeği geri yüklemek genellikle başlamak için bir dakika sürer. Geri yükleme görevleri, birer birer, tek bir geri yükleme görevi olarak işlenir.

Geri Yükleme Yedeğini Silme#

Bu, yedeğin depolandığı yedekleme düğümünden geri dönülmez bir şekilde siler.

SolusVM 2 yöneticisi olarak, yedeklemeleri manuel olarak silebilir veya otomatik olarak döndürüp silebilirsiniz.

SolusVM 2, ilgili planda yedekleme sınırını seçtiyseniz otomatik olarak yedekleme siler:

  • Eğer yalnızca tam yedekleme sunarsanız, SolusVM 2 limitin dışına çıkan en eski yedeği otomatik olarak siler.
  • Artan yedeklemeleri etkinleştirdiyseniz, SolusVM 2 zincirin son yedeği yedekleme sınırını aştığı anda tüm yedekleme zincirini (tam yedekleme ve ilgili artan yedeklemeler) otomatik olarak siler.

Yedeklemeleri aşağıdaki sınırlamalarla manuel olarak da silebilirsiniz:

  • Tek tek artan yedeklemeleri silemezsiniz.
  • Şunları silebilirsiniz:

    • Herhangi bir tam yedekleme, bir yedek zinciri başlatmaz
    • Bir yedek zincirinin tamamı: tam yedekleme ve ilgili artan yedeklemeler.

Not

Kullanıcılar herhangi bir yedekleme silemez.

Bir yedeği manuel olarak silmek için:

  1. Sanal Sunucular'a gidin, yedeklemesini silmek istediğiniz sunucunun ana bilgisayar adını tıklayın ve ardından "Yedeklemeler" sekmesine gidin.
  2. Yedeklemesini silmek istediğiniz yedeğin yanındaki simgesini tıklayın.
  3. Sil'e tıklayarak bireysel yedeklemeyi veya tüm yedekleme zincirini silmeyi onaylayın.

Yedeklemeler ve Snapshotlar Arasındaki Farklar#

SolusVM 2, sunucuları kopyalamak ve veri kaybını önlemek için iki yol sunar: yedeklemeler oluşturmak ve snapshot(anlık görüntüler) oluşturmak. Yedeklemeler ve snapshot aşağı yukarı aynı amaca hizmet etse de, aşağıdaki tabloda görebileceğiniz farklılıklar vardır:

Parametre Yedeklemeler Snapshotlar
Kaydedilen veriler Sunucunun disk kopyası (yapılandırma olmadan). Sunucunun disk kopyası (yapılandırma olmadan) qcow2 dışındaki tüm snapshotlar için. (qcow2) Sunucunun disk kopyası ve bellek durumu.
Depolama yeri Yedekleme düğümü. qcow2 dışındaki tüm snapshotlar için işlem kaynağı. (qcow2) işlem kaynağı ve snapshot sunucusunun disk dosyası.
Oluşturma hızı Birkaç dakika ile birkaç saat arasında büyük farklılıklar gösterir. Yedeklenen sunucu disk boyutu, HDD hızı ve ağ hızına bağlıdır. Neredeyse anında.
Tüketilen disk alanı Sunucunun disk alanı. İlk hariç tüm snapshotlar için sunucu disk alanından daha az. Snapshotlar artımlıdır.
Etkinleştirme Her sunucu için ayrı ayrı açılır. Bir plan için açılır.
Kaybedilme yolları Yedekleme düğümünü sil. Yedeklenmiş bir sunucuyu sil. işlem kaynağını sil. işlem kaynağını sil. (qcow2) Snapshot sunucusunun disk dosyasını sil.